Näin toimivat terveet munuaiset

Munuaisten tärkein tehtävä on poistaa kehosta ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita. Munuaiset säätelevät elimistön suola- ja happo-emästasapainoa ja erittävät hormoneja, kuten reniiniä, joka säätelee verenpainetta, ja erytropoietiinia, jota tarvitaan punasolujen muodostamiseen. Munuaiset osallistuvat D-vitamiinin aineenvaihduntaan ja kalsium-fosforitasapainon säätelyyn.

Veren mukana kulkee kehon tarvitsemia ravintoaineita sekä kuona-aineita, joita keho ei tarvitse. Munuaisissa on paljon pieniä suodattimia, nefroneja, joiden tehtävänä on puhdistaa verestä kuona-aineet.

Sydämen pumppaama veri kulkee munuaisten suodattimien kautta. Kun veri on kulkenut suodatinjärjestelmän läpi, se palaa puhdistettuna verenkiertoon. Suodatetut kuona-aineet sekä ylimääräinen neste muodostavat virtsan. Virtsa kulkee munuaisista virtsanjohtimien kautta virtsarakkoon. Kun rakko on täynnä, aivoihin lähtee signaaleja ilmoittaen, että rakko on syytä tyhjentää. Näin ylimääräinen neste ja kuona-aineet pääsevät poistumaan kehosta.

Päivitetty: 5.1.2011
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.