Munuaisten tärkeimmät tehtävät

Poistotehtävät

Kuona-aineiden poistaminen
Elimistö pilkkoo nautitun ravinnon pienemmiksi osiksi. Tässä prosessissa syntyy kuona-aineita, joista elimistön täytyy päästä eroon. Munuaispotilas kuulee puhuttavan lähinnä kahdesta kuona-aineesta:

  • Urea syntyy lähinnä proteiinien hajoamisesta.
  • Kreatiniinia syntyy, kun lihaksissa tapahtuu proteiinien eli valkuaisaineiden muodostumista ja hajoamista.

Säätelytehtävät

Vesi- ja suolamäärän säätely
Munuaiset pystyvät kontrolloimaan kehossa olevan nesteen määrää.
Jos jonain päivänä juot liikaa, munuaiset tunnistavat, ettei elimistö tarvitse niin paljon nestettä. Munuaiset huolehtivat liian nesteen poistamisesta erittämällä virtsaa. Jos taas lämpimänä kesäpäivänä hikoilet runsaasti etkä korvaa menettämääsi nestemäärää juomalla, munuaiset tunnistavat, että keho on kuivumassa eivätkä eritä niin paljon virtsaa.

Verenpaineen säätely
Munuaiset tuottavat reniini-nimistä hormonia, joka vaikuttaa verenpaineeseen. Jos verenpaine laskee, munuaiset joutuvat tuottamaan enemmän reniiniä verenpaineen nostamiseksi. Munuaisten vajaatoiminnassa verenpaineen säätely häiriintyy ja sen vuoksi verenpaineen säännöllinen tarkkailu on tärkeätä.

Happo/emästasapainon säätely (pH)
Munuaiset säätelevät yhdessä keuhkojen kanssa kehon happamuusastetta (pH). Se tapahtuu siten, että uloshengityksessä poistuu hiilidioksidia ja virtsan mukana poistuu vetyioneja.

Rakennustehtävät

Punaisten verisolujen muodostus
Myös erytropoietiini (EPO) on munuaisten tuottama hormoni. Se vaikuttaa punaisten verisolujen muodostumiseen. Kun munuaiset eivät vajaatoiminnan vuoksi kykene enää tuottamaan tarvittavaa määrää erytropoietiinia, on seurauksena punasolujen vähyys veressä, eli munuaisperäinen anemia. Anemia voidaan tarvittaessa korjata antamalla erytropoietiinia pistoksina.

Luuston rakennus
Munuaiset osallistuvat aktiivisen D-vitamiinin tuottamiseen. D-vitamiinia tarvitaan ravinnon sisältämän kalsiumin imeytymiseen suolistosta verenkiertoon. Kalsiumia eli kalkkia on esim. luustossa. Munuaisten vajaatoiminnassa kalkkitasapaino häiriintyy ja luusto haurastuu. Munuaisten kyky poistaa fosforia vähenee, mikä voi johtaa häiriöihin kalkki-/fosforitasapainossa. Luuston vahvistamiseksi voidaan käyttää sekä D-vitamiinia että ruokailun yhteydessä otettavia fosforisitojia, joilla estetään fosforin kertyminen elimistöön.

Päivitetty: 5.11.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

Munuaisten tehtävät:

  • Kuona-aineiden poistaminen
  • Vesi- ja suolamäärän säätely
  • Happo/emästasapainon säätely
  • Verenpaineen säätely
  • Punaisten verisolujen muodostus
  • Luuston rakennus
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.