Peritoneaalidialyysi

Peritoneaalidialyysi, eli PD, on omatoimisesti tai avustetusti kotona tehtävää dialyysihoitoa. Peritoneaalidialyysissä käytetään vatsakalvoa suodattimena kuona-aineiden ja liian nesteen poistamiseksi. Dialyysiliuos valutetaan vatsaonteloon pienen, pehmeän silikonimuovisen letkun (PD-katetri) kautta, joka asennetaan pysyvästi vatsaonteloon pienellä leikkauksella puudutuksessa. Noin 15 cm PD-katetrista jää kehon ulkopuolelle. Dialyysiliuosten vaihto suoritetaan katetrin kautta. Katetri kätkeytyy helposti vaatteiden alle.

Peritoneaalidialyysi voidaan suorittaa kahdella eri tavalla: jatkuvana omatoimisena peritoneaalidialyysinä (CAPD), jossa dialyysinesteen vaihto tapahtuu päiväsaikaan, tai automaattisena peritoneaalidialyysinä (APD), jossa kone suorittaa nesteen vaihdon yöllä nukkuessa. Molemmat PD-hoitomuodot ovat tehokkaita. Lääkäri ja hoitaja ovat apuna, kun päätetään siitä, mikä hoitomuoto sopii parhaiten. Hoitomuotoa on myös mahdollista vaihtaa tarpeen mukaan.

Dialyysin tärkeimmät tehtävät

Poistaa elimistöstä kuona-aineita (diffuusio)

Keho pyrkii jatkuvasti tasapainoon. Tätä pyrkimystä hyödynnetään dialyysissä. Munuaispotilaan veressä on runsaasti aineita, jotka normaalisti poistuvat virtsan mukana, esim. ureaa, kreatiniinia ja kaliumia, kun taas peritoneaalidialyysiliuos on täysin vapaa näistä aineista. Tasapainon saavuttamiseksi ureaa, kreatiniinia ja kaliumia siirtyy verestä dialyysiliuokseen. Ilmiöstä käytetään nimeä diffuusio. Peritoneaalidialyysissä kuona-aineita ja kaliumia poistuu elimistöstä, kun vatsaontelossa oleva dialyysineste vaihdetaan.

Poistaa elimistöstä ylimääräistä nestettä (osmoosi)

Dialyysiliuoksessa oleva sokeri (glukoosi) tai joskus jokin muu aine, imee itseensä nesteen, joka ei poistu virtsana. Ilmiö on nimeltään osmoosi. Liuoksen glukoosivahvuudella vaikutetaan poistuvan nesteen määrään. Verenkierrossa oleva ylimääräinen neste kulkeutuu vatsakalvossa olevien ohuiden verisuonten kautta dialyysiliuokseen ja samalla vereen imeytyy myös jonkin verran sokeria.

Kehosta poistuvan nesteen määrä riippuu dialyysiliuoksen vahvuudesta, vatsakalvon läpäisevyydestä ja siitä ajasta, jonka liuos on vatsaontelossa.

Päivitetty: 12.12.2008
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.