PD-dialyysin osatekijät

Peritoneaalidialyysiin tarvitaan neljä osatekijää, jotka ovat vatsakalvo, katetri, siirtolaite ja dialyysiliuokset.

Vatsakalvo

Vatsakalvo eli peritoneum peittää suoliston ulkopinnan, rajoittuu ylhäällä palleaan ja edessä vatsalihaksiin ja ympäröi vatsaonteloa. Vatsakalvossa on runsaasti verisuonia ja PD:ssä vatsakalvo toimii puoliläpäisevänä suodattimena. Vatsakalvon läpäisevyyskyky on yksilöllinen.

Aikuisen ihmisen vatsaonteloon mahtuu helposti 2 -3 litraa dialyysiliuosta.

Katetri ja siirtoletku

Peritoneaalidialyysiä varten vatsaontelon sisään asetetaan pienellä leikkauksella ohut muoviletku, jota kutsutaan PD-katetriksi. PD-katetri on pysyvästi paikallaan niin pitkään kun peritoneaalidialyysihoitoa tarvitaan.

PD-katetrin jatkeena on siirtoletku, joka suojataan muovikorkilla. Siirtoletkun kierresulkimella säädellään dialyysinesteen sisään- ja ulosvalutusta PD-katetrin kautta.

Hoitojen välissä PD-katetri ja siirtolaite eivät vaikuta juurikaan päivittäiseen toimintaan. Hoitojen välissä ne ovat piilossa vaatteiden alla, evätkä näy päällepäin. Jos peritoneaalidialyysi vaihdetaan toiseen hoitomuotoon, PD-katetri voidaan poistaa.

Dialyysiliuokset

Peritoneaalidialyysiliuos on reseptilääke, jota käytetään lääkärin ohjeen mukaisesti. Liuoksia on useita eri vahvuuksia ja ne eroavat toisistaan sisältämiensä suolojen (natrium, kalsium, magnesium ja kloridi) sekä puskurin (bikarbonaatti tai laktaatti) suhteen. Glukoosi- eli sokeriliuosta on olemassa kolmea eri vahvuutta. Suurempi glukoosimäärä poistaa enemmän nestettä.

Päivitetty: 12.12.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta

PD-katetri

Peritoneaalidialyysikatetri ja siirtoletku
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.