CAPD - jatkuva PD

Peritoneaalidialyysihoitoa tapahtuu jatkuvasti, kun vatsaontelossa on liuosta. CAPD:ssä pussinvaihto tehdään käsin, 4-5 kertaa päivässä. Pussinvaihto voidaan tehdä melkein missä tahansa, missä on puhdas taso käytettävissä: kotona, työpaikalla, koulussa tai lomakohteessa. Useimmat CAPD–potilaat suorittavat neljästä viiteen pussinvaihtoa päivässä: aamulla, lounasaikaan, päivällisaikaan ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

Pussinvaihtoon, eli dialyysiliuoksen sisään- ja ulosvalutukseen, kuluu aikaa noin 30-45 minuuttia. Silloin voi lukea, katsoa TV:tä tai tehdä jotain muuta, mikä ei vaadi liikkumista.

Pussinvaihdon vaiheet

Ulosvalutus - Siirtolaite kytketään uuteen liuospakkaukseen ja käytetty liuos valutetaan tyhjäpussiin (kesto 10-20 min).

Sisäänvalutus - Uusi liuos valutetaan sisään (kesto 5-10 min)

Pussinvaihtojen välillä - Itse dialyysi tapahtuu pussinvaihtojen välillä. Liuos pidetään vatsaontelossa 4-16 h ennen seuraavaa pussinvaihtoa. Käytetyt pussit hävitetään talousjätteen joukossa.

Päivitetty: 12.12.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

CAPD tulee sanoista...

Continuous - jatkuva
Ambulatory - olet vapaa liikkumaan pussinvaihtojen välillä
Peritoneal - vatsakalvon avulla
Dialysis - suodatus/puhdistus

nainen suorittaa pussinvaihtoa

 
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.