APD - Automaattinen PD

APD

Kuten nimikin kertoo, automaattisessa peritoneaalidialyysissä (APD) käytetään laitetta liuosvaihtojen suorittamiseen. Dialyysihoito tehdään potilaan nukkuessa ja APD sopii myös vuorotyöläiselle, sillä dialyysin voi suorittaa myös tarvittaessa päiväsaikaan nukkuessa. Hoidon aikana laite kontrolloi liuoksen vaihtoajat, valuttaa ulos käytetyn liuoksen ja suorittaa sen jälkeen uuden liuoksen sisäänvalutuksen. APD-laite on helppokäyttöinen ja sitä voidaan käyttää missä tahansa, kunhan käytettävissä on maadoitettu pistorasia. Laitteen asetukset säädetään sopiviksi omassa PD-yksikössä.

Useimmilla APD-potilailla on liuos vatsaontelossa myös päivän ajan – joissakin tapauksissa suoritetaan myös yksi käsinvaihto päivän aikana. Käytännössä potilas voi päivisin tehdä työtä, opiskella tai harrastaa. APD-laitteella hoidon voi aloittaa iltakahdeksalta tai vaikka puoliltaöin, miten itselle parhaiten sopii. Hoitoaika on yleensä kuitenkin 8-10 tuntia.

On mahdollista olla vuoroin CAPD- ja APD-hoidossa

CAPD-hoito opetetaan yleensä ennen APD-hoitoa ja CAPD-hoito on mahdollista APD-hoidon aikana. APD-laite on helppo kuljettaa mukana matkoilla, mutta usein on käytännöllisempää siirtyä CAPD-hoitoon lyhyiden matkojen ajaksi. On siis täysin mahdollista olla vuoroin CAPD- ja APD-hoidossa oman tarpeen mukaan.

Miten APD toimii?

  1. Voit valmistella APD-laitteen sinulle sopivaan aikaan ennen nukkumaanmenoasi. Kun menet nukkumaan, laitat siirtolaitteen valmiiksi ja kytket letkuston siirtolaitteeseen.

  2. Laite suorittaa liuosvaihdot nukkuessasi. Hoitoaika on yleensä 8-10 tuntia.

  3. Herättyäsi irrotat itsesi laitteesta ja tyhjennät pussit haluamanasi ajankohtana.

Päivitetty: 12.12.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

Voit olla välillä CAPD ja välillä automaattisessa PD-hoidossa, mikä tilanteeseesi kulloinkin parhaiten sopii!

© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.