Peseytyminen ja uiminen

Päivittäinen hygienia on tärkeää. Säännöllinen suihkussa käynti ja vaatteidenvaihto on tarpeen, koska bakteerit viihtyvät ja lisääntyvät lämpimällä ja kostealla iholla. Munuaisten vajaatoiminnan takia iho kuivuu helposti, minkä takia iho on syytä rasvata peseytymisen jälkeen.

Suihku

Kun PD-katetrin juuri on parantunut leikkauksen jälkeen, sidos voidaan ottaa pois suihkuun mennessä. Katetrin tulee kuitenkin olla aina kiinnitettynä ihoon. Katetrin ympärillä oleva iho pestään pesuaineella ja vedellä. Pesuaine huuhdellaan huolellisesti pois ja katetrin juuri kuivataan paperipyyhkeellä. Suihkun jälkeen katetrin juuri peitetään sairaalasi ohjeiden mukaan. Jos suihkussa käynti tapahtuu niin, että sidos on paikoillaan, sidos vaihdetaan välittömästi suihkusta tultua.

Sauna

Peritoneaalidialyysihoidossa oleva voi saunoa normaalisti oman voinnin mukaan, kun katetrin juuri on ensin kunnolla parantunut. HD-potilaan tulee neuvotella saunomisesta aina oman sairaalan kanssa.

Kylpyamme

Tulehdusriskin takia PD-potilaan ei tulisi kylpeä ammeessa.

Uima-allas ja ulkouinti

Uima-altaassa, järvessä tai meressä uiminen on mahdollista, jos katetri peitetään erityisellä sidoksella, joka vaihdetaan kuivaan heti vedestä noustua. Katetrinjuuren puhdistusmenetelmä ja sidos voivat vaihdella potilaasta toiseen – tarkat ohjeet saa aina omalta PD-hoitajalta.

Päivitetty: 1.10.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
mies huuhtomassa hiuksiaan suihkussa
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.