Munuaissiirto

Munuaissiirto eli transplantaatio, on yksi munuaissairauden hoitomuodoista. Munuaissiirto tehdään leikkauksella, jossa uusi, terve munuainen asetetaan alavatsalle, kehon oikealle puolelle. Potilaan omat munuaiset jätetään yleensä paikalleen. Munuaissiirtoa odottaessa aika sopivan siirteen löytymiseen voi tuntua pitkältä ja rasittavalta, sillä sopivista munuaissiirteistä on jatkuva puute. Suomessa munuaissiirtoa edeltää aina dialyysihoitojakso.

Munuaissiirrolla saavutetaan lähes normaali munuaistoiminta ja normaali elämä. On kuitenkin olemassa riski, että elimistö alkaa hylkiä siirrettä. Sen estämiseksi siirtopotilas joutuu käyttämään pysyvästi hyljinnänestolääkitystä.

Mistä siirre tulee?

Uuden munuaisen voi saada joko elävältä luovuttajalta tai juuri aivokuolleelta henkilöltä. Kummassakin tapauksessa luovuttajan tulee olla terve ja veri- ja kudostyypin yhteensopiva saajan vastaavien tyyppien kanssa.

Voiko jokainen munuaispotilas saada siirteen?

Munuaissiirto ei ole mahdollinen kaikille potilaille. Esteenä voi olla potilaan korkea ikä, tulehdukset, ylipaino, syöpä tai muut vaikeat sairaudet. Tällöin on vaarana, että elimistö ei kestä siirtoleikkausta tai sen jälkeistä hyljinnänestolääkitystä. Siirre ei välttämättä ala toimia heti. Sen vuoksi lyhyt dialyysijakso voi olla tarpeen leikkauksen jälkeen.

Munuaissiirron jälkeen

Munuaissiirto edellyttää siirron jälkeen säännöllisiä kontrollikäyntejä sairaalassa, hoitavan lääkärin antamien ohjeiden tarkkaa noudattamista ja jatkuvaa lääkitystä. On tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota ja välttää painon nousua. Vastustuskyky tulehduksille on heikentynyt etenkin 3-6 ensimmäisen kuukauden aikana siirron jälkeen.

Päivitetty: 12.12.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

Suomessa dialyysihoito on edellytys siirtomunuaisen saamiselle, mikäli munuaissiirto on mahdollinen.

mies hieroo naisen hartioita

 

Uusi munuainen asetetaan alavatsalle tavallisesti kehon oikealle puolelle.

© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.