Työssäkäynti ja opiskelu

Hyvä dialyysihoito ylläpitää sairastuneen toiminta- ja työkykyä. Työssäkäynti tai opiskelu on tärkeää sosiaaliselta kannalta, sillä dialyysihoito ei ole syy eristäytyä muista ihmisistä. Työssäkäyntiin tai opiskeluun ei tarvitse tulla pitkää katkosta, mikäli dialyysiä edeltävä hoito on onnistunutta ja dialyysi aloitetaan hyvissä ajoin. Työssäkäynti ja opiskelu voivat myös parantaa mielialaa antamalla muutakin ajateltavaa kuin sairauden.

Peritoneaalidialyysi ei yleensä aseta esteitä työnteolle. Hoidon voi usein sovittaa työolojen mukaisesti tai suorittaa nukkuessa. Voit halutessasi olla yhteydessä työnantajaan jo ennen dialyysihoidon aloittamista. Tällöin työnantajallesi tarjoutuu mahdollisuus tehdä haluamiasi muutoksia työhösi ja tukea työssä pysymistäsi. Jos sinulla on tunne, että tarvitset apua keskusteluihin työnantajasi tai työtovereidesi kanssa, PD-hoitajasi voi auttaa sinua.

Jos vointi ei salli vielä kokopäiväistä työntekoa, voi kevennetty työviikko olla yksi mahdollisuus töihin palaamisessa. Myös KELA tukee dialyysihoidossa olevan työelämässä pysymistä. 

Päivitetty: 30.9.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.