Perustietoa ravintoaineista

kalapihvi

 Natrium eli suola


Natrium on ihmiselle elintärkeää. Natriumia on tavallisessa ruokasuolassa (natriumkloridissa, NaCl). Natrium säätelee mm. nestetasapainoa, lihasten ja hermojen toimintaa sekä verenpainetta. Riittävästi natriumia saadaan sekaruoasta, vaikkei siihen olisi lisätty yhtään suolaa. Liika suola ruoassa tai juomassa aiheuttaa janoa. Tästä seuraa mm. nesteen kertymistä kehoon eli turvotusta ja pitkään jatkuessaan rakenteellisia muutoksia sydämeen.

Kivennäisaineet
Kalsium (kalkki) ja fosforiKalsium ja fosfori ovat kivennäisaineita, joita esiintyy mm. luustossa, hampaissa ja veressä. D-vitamiini ja lisäkilpirauhashormoni yhdessä kalsiumin ja fosforin kanssa vaikuttavat mm. luukudoksen syntyyn ja hajoamiseen. Luuston säätelymekanismi häiriintyy munuaisten vajaatoiminnassa, ja usein tarvitaan lääkehoitoa, D-vitamiinia ja fosforirajoitusta ruokavaliossa tasapainottamaan tilannetta.

Fosforia on melkein kaikessa syömässämme ruoassa ja sillä on tärkeä osa energia-aineenvaihdunnassa. Veren liian korkeasta fosforipitoisuudesta voi olla oireena pahoinvointia ja luusto- ja lihaskipua, sekä kutinaa ja silmien punoitusta. Korkea fosfori lisää lisäkilpirauhashormonin erittymistä, jolloin luustosta irtoaa kalsiumia ja luusto heikkenee. Kohonnut fosfori aiheuttaa toisaalta ns. munuaisperäistä luustotautia (renaalinen osteodystrofia), jossa luuston mineraalipitoisuus laskee ja toisaalta verisuonien kalkkeutumista ja jäykistymistä.

Kalium

Kaliumia on kaikissa kehon soluissa. Se on tärkeää hermojen, sydämen ja lihasten toiminnan kannalta. Liian korkeat veren kaliumarvot voivat aiheuttaa vakavia häiriöitä sydämen toiminnassa.

Energia

Energian tarve on hyvin yksilöllistä ja riippuu esimerkiksi iästä, sukupuolesta ja fyysisen aktiviteetin määrästä. Jos energiansaanti on liian vähäistä, keho alkaa kuluttaa rasvakerroksen ohella myös lihaksia energian saamiseksi, jolloin lihasmassa vähenee.

Hiilihydraatit

Hiilihydraattien tärkein tehtävä on tuottaa energiaa. Hiilihydraatteja esiintyy elintarvikkeissa eri muodoissa, kuten sokereina, tärkkelyksenä tai kuituina. Riisi, pasta, peruna, leipä, puuro, juurekset, hedelmät ja marjat sekä sokeri ja hunaja ovat esimerkkejä hiilihydraatteja sisältävistä ruoka-aineista.

Proteiinit eli valkuaisaineet

Proteiinien tärkeimpänä tehtävänä on rakentaa ja ylläpitää kehon kudoksia, esim. uusiutuvia soluja ja lihaksia sekä ylläpitää kehon puolustusmekanismeja. Proteiinit ovat myös veren ja hormonien tärkeitä ainesosia. Jos proteiinin saanti on pidemmän aikaa niukkaa, alkaa olo vähitellen tuntua voimattomalta ja yleiskunto heikolta. Samalla tulehdusherkkyys ja mahdollisuus joutua sairaalahoitoon lisääntyvät.

Rasvat

Rasvat ovat tärkeitä energianlähteitä. Rasvat tuovat mukanaan rasvaliukoisia vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja. Ne ovat myös monien hormonien ja elimistön välittäjäaineiden ainesosia. Hyviä rasvoja ovat pehmeät rasvat, joita on esim. rypsiöljyssä, oliiviöljyssä, rasiamargariineissa, rasvaisessa kalassa ja avokadossa.

Päivitetty: 1.9.2009
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

Elimistölle tärkeitä ravintoaineita ovat:
• Hiilihydraatit
• Proteiinit
• Rasvat
• Vitamiinit
• Kivennäisaineet
• Vesi

© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.