Liikunta

Liikunta ja sen mukanaan tuoma hyvä olo on yksi elämän peruselementtejä ravinnon ja levon ohella. Kun nämä elementit ovat tasapainossa, selviämme elämän eteen tuomista haasteista mahdollisimman hyvin. Toiset ovat luonnostaan liikunnallisempia kuin toiset, jotkut taas ovat synnynnäisesti, sairauden tai onnettomuuden takia liikuntarajoitteisia, mutta se liikuntakyky, minkä kukin on saanut, on lahja ja etuoikeus. Jokaisella on mahdollisuus ylläpitää liikuntakykyään omien voimavarojensa mukaan.

Kaikki ihmiset tarvitsevat säännöllistä liikuntaa, eikä peritoneaalidialyysihoito ei ole esteenä tavallisille liikuntaharrastuksille. Munuaisten vajaatoiminnan edetessä yleiskunto usein laskee. Liikunta kannattaa suhteuttaa omaan jaksamiseen – kaikkien ei tarvitse juosta puolimaratonia, jos kunto kestää vasta kävelylenkin postien hakemiseen tai lähikauppaan, mutta hetki hapekkaassa ulkoilmassa voi piristää vointia paljonkin. On ehkä vaikea päästä alkuun, jos olo tuntuu väsyneeltä ja voimattomalta, mutta voimat palaavat vähitellen kun jaksaa liikkua.

Kuntoilumuodon valinta on kiinni omista mieltymyksistäsi. Kaikki kevyestä lenkkeilystä pallopeleihin ja hiihtoon on mahdollista. Jotta kuntoilu olisi todella tehokasta, sen tulisi tapahtua säännöllisesti. Fyysisen kunnon kohottaminen ja ylläpito vaativat pitkäjänteistä työtä - valitse siis itsellesi laji tai lajeja, joiden harrastaminen on mukavaa.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavalle hyvä fyysinen peruskunto antaa pohjan kestää paremmin dialyysihoidon mukanaan tuomat rasitukset. Säännöllisestä liikunnasta on hyötyä, sillä se parantaa keuhkojen toimintaa ja sydämen pumppaustehoa. Se vaikuttaa edullisesti myös veren rasva-arvoihin ja sokeritasapainoon, sekä auttaa painonhallinnassa. Säännöllinen liikunta tuottaa myös mielihyvää ja rentouttaa,ja vaikuttaa edullisesti unen saantiin. Dialyysi on elämälle välttämätön asia, mutta liikunta on vapaaehtoinen ja iloinen asia!

Vatsa- ja selkälihasten hyvä kunto helpottaa dialyysiliuoksen kantamista vatsaontelossa.  Fysioterapeutilta saa tarvittaessa apua ja neuvoja.

 

Päivitetty: 16.3.2010
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.