Lääkkeet ja munuainen

Munuaisten vajaatoiminta hidastaa monien lääkkeiden poistumista elimistöstä. Siksi lääkeannoksia voidaan joutua pienentämään tai annosväliä harventamaan. Toisaalta dialyysihoito voi poistaa joitakin lääkkeitä. Jotkin lääkkeet, kuten esimerkiksi tulehduskipulääkkeet, voivat heikentää munuaisten verenkiertoa ja niiden käyttöä onkin syytä munuaisten vajaatoiminnassa välttää. Röntgen- ja magneettitutkimuksissa käytettävät varjoaineet saattavat niin ikään rasittaa munuaisia. Näitä aineita myös joudutaan silti  munuaispotilailla käyttämään. Silloin voidaan muuta lääkitystä joutua hetkellisesti muuttamaan, minkä lisäksi huolehditaan riittävästä nesteytyksestä ennen ja jälkeen tutkimuksen.

Munuaisten vajaatoiminta edellyttää usein myös muutoksia diabeteksen lääkevalinnoissa. Edenneessä munuaisten vajaatoiminnassa diabeteksen hoitoon käytetään yleensä pelkästään insuliinia.


Krooninen munuaisten vajaatoiminta ja siihen liittyvät oireet edellyttävät monien erilaisten lääkkeiden käyttämistä mm. anemian, kalsiumaineenvaihdunnan häiriön, kohonneen kolesterolin ja verenpainetaudin hoitamiseksi.

Luontaistuotteiden käyttö munuaissairauden yhteydessä on ongelmallista: munuaisten vajaatoiminnassa joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuudet ovat alentuneet, mutta joidenkin taas suurentuneet. Pahimmillaan tilanne voi luontaistuotteita käyttämällä huonontua. Joidenkin luontaistuotteina käytettävien ”yrttien” tiedetään olevan myrkyllisiä sekä maksalle että munuaisille. Luontaistuotteiden käytöstä onkin aina syytä keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Päivitetty: 12.12.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.