Jaksaminen arjessa

Elimistöön kertyvät kuona-aineet voivat aiheuttaa mielialanvaihtelua, ärtyisyyttä, alavireisyyttä, muistamattomuutta, unihäiriöitä, masennusta ja väsymystä. On täysin normaalia, että tällaiset tunnereaktiot saattavat jatkua vielä dialyysihoidon aloittamisen jälkeenkin, vaikka kuona-aineita verestä poistuukin.

Sairauteen aivan yleisesti liittyviä reaktioita ovat sairauden kieltäminen, syyllisyyden tunteet, tulevaisuudenpelko, viha, masennus ja tunne elämänhallinnan menettämisestä.

On tärkeää, että nämä tunnot tuodaan avoimesti esiin, niin kotona kuin sairaalassa. Se helpottaa sekä omaa että läheisten sopeutumista uuteen tilanteeseen.

Munuaistaudilla on vaikutuksensa kaikkiin perheenjäseniin. Sairastuneelle perheenjäsenelle luopuminen omista velvollisuuksista tilapäisesti tai kokonaan voi olla pelottavaa ja ahdistavaa.

Kroonisen sairauden vuoksi voi tulla aiempaa riippuvaisemmaksi lähiympäristöstä. Tämän tosiasian hyväksyminen voi olla vaikeaa. Kun vointi alkaa tuntua paremmalta, on tärkeää, että läheiset alkavat kohdella munuaisten vajaatoimintaa sairastavaa kuten ennenkin, koska muuten suhteet voivat joutua tarpeettoman suurelle koetukselle.

Päivitetty: 30.9.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Nainen pyykkikorin kanssa
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.