Hiilihydraatit

Osa dialyysiliuoksen sisältämästä sokerista (glukoosi) imeytyy kehoon ylimääräisenä energiana. Tämä on yksilöllistä. Liiallista sokerikuormaa ja siitä seuraavaa mahdollista painonnousua voidaan rajoittaa glukoosisittomilla dialyysiliuoksilla. Tarkempia tietoja näistä saat PD-hoitajaltasi.

Sokeria sisältäviä ruokia ja juomia tulisi välttää. Vältä siksi säännöllistä hunajan, marmeladin, hillojen, makeisten ja makeiden kahvileipien sekä myös sokerilla makeutettuja virvoitusjuomien ja sokeroitujen mehujen käyttöä. Hyviä hiilihydraatteja sisältäviä elintarvikkeita ovat esimerkiksi leipä, puuro, riisi, pasta ja juurekset. Perunaa, hedelmiä ja marjoja tulee syödä kohtuullisesti niiden korkean kaliumpitoisuuden takia, mutta ne sisältävät myös arvokkaita ravintokuituja, jotka pitävät vatsan kunnossa.

Vältä erityisesti makeiden ja rasvaisten leivonnaisten käyttöä. Ota kahvin tai teen kanssa mieluummin vaikkapa hedelmiä tai vaaleaa näkkileipää ja tuorejuustoa kuin kakkua.

Syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivittäin. Ne sisältävät vain vähän energiaa, mutta runsaasti elimistölle tärkeitä yhdisteitä kuten antioksidantteja, vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.  

Päivitetty: 30.9.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

hyviä hiilihydraatteja saat kasviksista ja marjoista!

hedelmiä

 

erivärisiä pastoja

© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.