Rasvat

Rasvojen osalta dialyysihoidossa olevalle suositukset ovat samat kuin kellä tahansa terveellä ihmisellä. Vältä siis turhaa rasvaa, valitse vähärasvaisia vaihtoehtoja ja käytä pehmeitä kasvirasvoja kuten ruokaöljyjä ja juoksevaa- tai rasiamargariinia. Myös kala sisältää hyödyllisiä rasvoja. Kalaa on suositeltavaa syödä useita kertoja viikossa ja saat siitä myös hyödyllisiä proteiineja. Vältä kuitenkin ruotoineen syötävää kalaa, sillä ruodoista saat fosforia.

Rasvankäyttövinkkejä

  • Käytä säästeliäästi rasvaa leivällä ja ruoanvalmistuksessa painon hallitsemiseksi.
  • Valitse hyvälaatuista pehmeää rasvaa kuten juoksevaa kasvirasvaa, rasiamargariinia ja ruokaöljyjä.
  • Valitse vähärasvaisia maitovalmisteita ja lihalaatuja kuten vähärasvaista jauhelihaa ja leikkeleitä. Voit kuitenkin syödä rasvaista kalaa kuten lohta ja kirjolohta. Ruotoineen syötäviä pikkukaloja vältetään niiden korkean fosforipitoisuuden vuoksi. 
  • Jos kaipaat makeaa, valitse makeutusaineilla valmistettuja elintarvikkeita kuten ”light” virvoitusjuomia rasvaisten ja sokeristen vaihtoehtojen sijaan.
  • Kohtuullinen määrä rasvaa ja sokeria ruokavaliossa auttaa välttymään liialliselta painonnousulta.
Päivitetty: 6.10.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
lähikuva silakoista
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.