Nestetasapaino

Picnic

Normaalisti munuaiset kontrolloivat kehon nestetasapainoa. Terveen ihmisen munuaiset tuottavat sitä enemmän virtsaa mitä enemmän hän juo. Munuaisten toimiessa vajaalla teholla ne eivät enää selviydy tästä tehtävästä, joten ihmisen oma vastuu nautitun nesteen ja suolan määrästä korostuu.

Nestekertymän välttämiseksi usein myös nautitun nesteen ja suolan määrää rajoitetaan. Sopiva päivittäinen nestemäärä on 500-800 ml enemmän kuin munuaisten erittämä virtsamäärä.

Kuinka nestetasapainoa tarkkaillaan?

Eräs keino nestemäärän tarkkailemiseen on punnita itsensä. Paino tulee tarkistaa päivittäin aina samoissa olosuhteissa. Paras aika itsensä punnitsemiseen PD-potilaalle on aamulla yöpussin ulosvalutuksen jälkeen.

On olemassa kahdenlaista painoa: kiinteän massan paino ja nesteen paino. Kehon kiinteä massa muodostuu lihaksista, luista ja rasvakudoksesta. Normaalisti paino on riippuvainen siitä mitä syöt ja se vaihtelee verrattain hitaasti. Myös neste painaa. Litra vettä painaa yhden kilon. Jos nautit nestettä litran, paino nousee kilon verran. Kehosta noin 60% on vettä. Nopeat painonmuutokset riippuvat melkein aina siitä, kuinka paljon olet juonut ja virtsannut.

On huomioitava, että nestettä saadaan paitsi juomasta myös ruuasta. Nautittu nestemäärä on saatava poistetuksi kehosta ja dialyysissä tämä tapahtuu peritoneaalidialyysin avulla. Pieni määrä nestettä poistuu hikoilun kautta ja myös ulosteen mukana. Jos munuaiset vielä erittävät virtsaa, poistuu nestettä tietysti tätäkin kautta.

Liika nautittu neste, jota ei ole pystytty poistamaan dialyysillä, kertyy elimistöön. Tämä ilmenee turvotuksena (ödeemana) esimerkiksi nilkoissa, silmien alla, jalkaterissä ja sormissa. Myös hengenahdistusta voi esiintyä siitä syystä, että nestettä kertyy keuhkoihin. Nesteen kertyminen voi johtaa mm. verenpaineen kohoamiseen, verenkiertojärjestelmän ja sydämen rasittumiseen ja vajaatoimintaan sekä hengitysvaikeuksiin. Turvotus vaikeuttaa myös liikkumista.

Päivitetty: 12.12.2008
Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
Lisätietoa

ravinnosta saatu suola kerää nestettä elimistöön.

© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.