Ruokaohjeiston soveltuvuus munuaispotilaille

Ruokaohjeista on laskettu munuaispotilaille keskeisten ravintoaineiden (proteiini, fosfori, kalium, natrium) määrä annosta tai sen osaa kohti. Lisäksi on ilmoitettu energiamäärä (kcal), sekä hiilihydraattimäärä, mikäli se ylittää 5 g. Ravintoarvot pitävät varmimmin paikkansa, jos ainemäärät ovat samat ja mahdollisesti mainittuja tuotemerkkejä käytetään. Tuotemerkit edustavat ryhmässään munuaispotilaalle hyviä valintoja esimerkiksi suolan, fosforin tai muun keskeisen ravintoaineen kannalta. Mm. lihajalosteista käytetään vain niitä, joissa ei ole fosforia lisäaineena (E450 – E452). Mausteita voi käyttää maun mukaan. Ohjeissa on suolaa vähän tai ei lainkaan. Mineraalisuolan käyttöä ei suositella.

Dialyysihoidossa olevan on suositeltavaa saada päivittäin:

-         suolaa alle 5 g (= natriumia alle 2000 mg )

-         proteiinia riittävästi: hieman yli 1 g/ painokiloa kohti

-         fosforia mahdollisimman vähän, korkeintaan 800 -1000 mg

Ohjeet on suunniteltu PD –hoitoa käyttävälle, mutta soveltuvat muillekin dialyysipotilaille. Eri dialyysihoidossa olevien ruokavalion tärkein ero on mahdollinen kaliumrajoitus. Ruokaohjeissa on maininta soveltuvuudesta kaliumrajoitusta noudattavalle.

Munuaisten vajaatoiminnan varhaisvaiheissa suositellaan proteiinia rajoitetusti. Hoitopaikasta voi tarkistaa oman proteiinitarpeensa. Tämä tulee huomioida etenkin pääruokien annostelussa. Raaka-aineiltaan ruokaohjeet sopivat myös ei-dialyysihoidossa oleville.

Ruokaohjeissa käytetyt tilavuusmitat tarkoittavat muovisia mittalusikkasarjan mittoja.

Lähetä tämä sivu sähköpostinaTulosta
© Baxter | Legal Notice | Cookies | Dialyysi.fi -verkkosivuston on laatinut Baxter yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa.